REËLLES NIEUWS

De Nederlandse taal: jong, snel en …..?

Correct ABN articuleren!

Correct ABN articuleren!

Al jaren speelt de discussie of de Nederlandse taal verloedert door het gebruik van verschijnselen zoals sms-taal, de invloed van vreemde talen en onder-de-maat-taalonderwijs. Als je jongeren zelf vraagt wat ze van de Nederlandse taal vinden, dan vinden ze het Algemeen Beschaafd Nederlands alleen noodzakelijk voor formele situaties.

ABN DE NORM?

De Nederlandse taal ontwikkelt (of verloedert?) zich razendsnel. Jongeren, en ook steeds meer volwassenen, gaan op een creatieve manier om met taal. De Nederlandse Taalunie vroeg zich af of het Algemeen Beschaafd Nederlands wel de norm moet blijven in het onderwijs. Dat vroeg zij ook aan jongeren zelf.  

PUBLIEK PRESENTEREN

Jongeren zijn niet zo bezig met de Nederlandse taal. Ze vinden het nogal saai. Dat was een van de conclusies uit het onderzoek dat de Nederlandse Taalunie in 2012 heeft laten uitvoeren. Jongeren bleken daarentegen zeer creatief met taal om te gaan en ook te willen leren en participeren op een creatieve manier. In formelere situaties, zoals op school, op het werk of in gesprekken met oudere mensen, spreken ze beleefder dan met familie en vrienden. Ze schrijven ook correct Nederlands op plekken waar zichzelf presenteren, zoals op Facebook en online fora. Fouten schrijven kan namelijk hun imago schaden. 

SNELLE TAAL

Creatief taalgebruik uit zich vooral in informele situaties. Dan draait het vooral om snelheid. Taal die past bij de maatschappij van tegenwoordig. Voor jongeren moet taal functioneel zijn. Algemeen Nederlands moeten ze kunnen gebruiken daar waar dat echt nodig is. In alle andere situaties is elkaar begrijpen voldoende. Ze hebben wel moeite met het leren van correct Nederlands, vooral spelling en grammatica.    

Verdiep je verder in de taalwereld van jongeren!

 


GERELATEERDE ARTIKELEN

Communiceer slimmer en lees ook deze artikelen!

Geel blokje Je zegt minder dan je denkt
Paars blokje Nederengels is niet te stoppen
Roze blokje Taalquiz, ben jij een goed verstaander?

 

REACTIES

De Nederlandse taal: jong, snel en …..?

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE