REËLLES NIEUWS

Cocktailparty in het brein

Stilte is niet per se nodig

Stilte is niet per se nodig

Dit herken je wel: op een feestje met muziek ben je toch in staat een gesprek met iemand te voeren. Het bekende cocktailparty-effect. Onderzoekers uit Californië zagen voor het eerst op scans wat er op dat moment gebeurt in je brein!

Het cocktailparty effect is het opmerkelijke menselijke vermogen om zich te concentreren op een enkele spreker in vrijwel elke omgeving, een klaslokaal, een sportevenement of kroeg, zelfs als de stem van die persoon schijnbaar wordt overstemd door gewauwel van een menigte. Ondanks alle geluiden in je omgeving kun je de ander toch verstaan. Sterker nog: de andere geluiden neem je op dat moment niet meer bewust waar.

EXPERIMENT
Wat gebeurt er in ons brein wanneer we ons in een volle, rumoerige zaal op één stem proberen te richten? Aan het experiment deden drie proefpersonen mee die binnenkort zouden worden geopereerd. Voor die operatie waren 256 elektroden onder hun schedel geplaatst. Deze maten de hersenactiviteit. En daar maakten ook de onderzoekers gebruik van.

TOESPRAKEN
Om te begrijpen hoe selectief gehoor in een menigte werkt, kregen de patiënten twee toespraken tegelijkertijd te horen. De toespraken verschilden van inhoud en werden door twee verschillende stemmen uitgesproken. De proefpersonen moesten de woorden van één van de sprekers volgen. Ondertussen werd hun hersenactiviteit bestudeerd. Wat bleek: het brein reageerde alleen op de woorden die door die ene spreker werden uitgesproken. De onderzoekers konden door de patronen in hersenactiviteit opmaken naar welke spreker de proefpersonen luisterden. Ze konden zelfs zien wanneer de aandacht van de luisteraar afdwaalde naar een andere spreker! We horen dus niet alles wat er zich in onze omgeving afspeelt. We horen alleen dat wat we willen of moeten horen.  

SPRAAKHERKENNING
De onderzoekers verwachten dat deze technologie op een dag in staat zal zijn de gedachten van patiënten met het locked-in-syndroom te kunnen waarnemen. Het onderzoek is ook voor techneuten interessant. Want wij kunnen die ene stem in een rumoerige omgeving wel verstaan, maar om apparaten een verstaanbare stem uit te laten filteren uit een kakafonie van sprekers en achtergrondgeluid is nog een extreem lastige klus. Door te achterhalen hoe wij mensen dat doen, kunnen we die gave in de toekomst wellicht ook aan apparaten meegeven. Spraakherkenning zal pas echt doorbreken als apparaten in staat zijn om zich alleen op één stem te focussen.

Nieuwsgierig naar het hele artikel?


REACTIES

Cocktailparty in het brein

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE