REËLLES NIEUWS

Een beter besluit door je in te leven in een ander!

Bekijk het vanuit een ander!

Bekijk het vanuit een ander!

Mensen zijn gemakkelijk te bewegen hun mening om te buigen. Want wie zich heel even inleeft in andermans perspectief, vormt een ruimdenkender mening! Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Mensen die gezamenlijk een besluit moeten nemen, kunnen weleens koppig worden en elkaar daarmee in de weg zitten. In de meest ideale situatie beslis je op basis van de best mogelijke informatie. Maar soms houden mensen vast aan hun eigen mening ondanks nieuwe argumenten die in de richting van een andere mening wijzen. In die gevallen kan het ego de beste beslissing danig dwarszitten. En het kan helemaal verkeerd uitpakken als het over geld of veiligheid gaat.

EIGENWIJSHEID
Twee onderzoekers van de Universiteit van Jeruzalem hebben een simpele oplossing tegen dit soort eigenwijsheid: vraag mensen zich kort in te leven in andermans perspectief. Zij lieten honderd psychologiestudenten aan de hand van  voedselplaatjes inschatten hoeveel kilocalorieën er in de afgebeelde porties zaten, zoals aardappelen, gekookte pasta en yoghurt. Als ze met hun schatting dicht bij de waarheid zaten kregen ze een extra hoge geldbeloning. Calorieën schatten is een handige proef, want uit eerder onderzoek blijkt dat mensen er erg slecht in zijn en de meningen al snel verdeeld.

LEEF JE IN
Eerst gaven de studenten bij elke foto hun eigen schatting. Daarna kregen enkele schattingen van anderen te zien. Nieuwe informatie dus. Daarna kregen ze de kans om hun schatting aan te passen. Bijna niemand deed dat, en als ze de kans wel pakten, dan week de nieuwe schatting weinig af van eerste schatting. In een tweede sessie verliep hetzelfde, behalve dat de onderzoekers de studenten vroegen zich in te leven in andermans perspectief nadat ze andermans schattingen zagen. Ze kregen de vraag: “Op welk getal zou iemand anders na het lezen van deze nieuwe schattingen belanden?” Daarna mochten ze alsnog hun eigen calorieschatting aanpassen.

REALISTISCHER INSCHATTING
Wat bleek! De studenten weken nu juist sterk af van hun eerder inschatting en gingen nu meer af op andermans inschattingen! Ze vormden dus een betere, realistische mening door de ideeën die ze eerder niet overwogen. Maar daar hadden ze zelf geen flauw benul van: in beide experimenten waren de studenten volledig overtuigd van de onafhankelijkheid van hun eigen mening! Het advies van de onderzoekers is dan ook: laat je ego in de steek, als je een besluit neemt.

Lees hier het hele artikel!


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer lezen over (onbewust) menselijk gedrag?
Blokje Gebaren tijdens het praten veranderen onze gedachten
Blokje Competentie uitstralen door te wijzen

REACTIES

Een beter besluit door je in te leven in een ander!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE