REËLLES NIEUWS

Briljante ideeën opwekken in je slaap

Slaap er eens een nachtje over

Slaap er eens een nachtje over

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen de meest creatieve ideeën krijgen als ze afgeleid, ongeconcentreerd of slaperig zijn. Daarom wordt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gewerkt aan slaaptechnieken en virtual reality-afleidingen waarmee je briljante ideeën kunt opwekken.

Psychologe Simone Ritter: “Als je iets onverwachts meemaakt, bevordert dat je creativiteit. Je gaat dan meer out of the box denken.” Vandaar dat proefpersonen van haar de opdracht kregen naar een grijze koffer op een tafel te lopen. Maar als ze naar de koffer lopen, gebeurt er iets geks. Bij elke stap die ze in de richting van de tafel zetten, wordt de koffer kleiner. Als ze hun hand uitsteken om hem vast te pakken, verdwijnt het voorwerp.

 

ORIGINELER
In het Virtual Reality Lab van de Radboud Universiteit bedacht Ritter een virtuele ruimte waar ze proefpersonen confronteerde met bovennatuurlijke verschijnselen zoals krimpende koffers en flesjes water die ‘omhoog vielen'. Na afloop bleek dat de bezoekers van de virtuele omgeving bovengemiddeld goed scoorden bij creativiteitstesten. Ritter: “We vroegen ze bijvoorbeeld: wat kun je allemaal doen met een baksteen? De meeste mensen komen dan met voor de hand liggende antwoorden, zoals een huis bouwen. De proefpersonen die in de virtual reality-omgeving waren geweest, kwamen op veel origineler ideeën. Ze stelden bijvoorbeeld voor om de steen op de grond te gooien en de stukjes te gebruiken als stoepkrijt.”

 

ONBEWUST PROCES
Ritter zoekt de onbewuste processen in de hersenen die leiden tot creatieve ingevingen vooral in hersenverbindingen. Sommige van de verbindingen tussen zenuwcellen typeert ze als een soort snelwegen: breed en comfortabel. Wanneer we ons heel bewust op een probleem focussen, schieten onze gedachten vooral in die sterke en korte verbindingen, de meest voor de hand liggende associaties. Verbindingen tussen knooppunten die verder uit elkaar liggen zijn zwakker en we zijn minder snel geneigd die zijwegen in te slaan. Ritter: “Maar als ons brein slaperig is, of wordt afgeleid, bewandelen we deze verbindingen wel bij het maken van associaties. Het nadenken wordt dan een onbewust proces waarbij je sneller een minder voor de hand liggend pad kiest naar een originele oplossing.” Uit hersenonderzoek blijkt dat mensen vlak voordat ze een nieuw inzicht krijgen meer verspreide hersenactiviteit vertonen. Kortom: ze lijken op dat moment minder geconcentreerd en afgeleid door de omgeving.

 

VERSTROOIDE HERSENEN
Uit recent onderzoek blijkt dat een verstrooid stel hersenen tot creatievere ideeën leidt! Onderzoekers van Michigan State University lieten 428 studenten een serie breinbrekers oplossen, van het type waarbij het antwoord vrij snel te binnen schiet, of helemaal niet. De studenten moesten op verschillende tijdstippen aan de bak: 's ochtends heel vroeg, 's middags en midden in de nacht. Wat bleek: de proefpersonen presteerden het beste als ze erg slaperig waren, dus als hun brein het minst gefocust was.HEFT IN EIGEN HANDEN
De vraag is of we deze hersenprocessen kunnen sturen met bijvoorbeeld een virtual reality-ervaring zoals de krimpende koffer. “Dit soort onverwachte gebeurtenissen trekken je waarschijnlijk uit de normale denkprocessen, zodat je andere verbanden gaat leggen”, beweert Ritter. In het dagelijks leven creativiteit opwekken is volgens Ritter heel eenvoudig: door te slapen! Elke nacht leiden we onze hersenen succesvol af van onze problemen. “Je hersenen zijn dan wel actief, maar nauwelijks gefocust. Tijdens je nachtrust verkeert je brein dus in de ideale situatie om een creatief probleem op te lossen. Vaak hebben mensen 's ochtends nieuwe ideeën over vraagstukken waarmee ze zich bezighouden, maar ook weer niet altijd. Ik zou die onbewuste processen tijdens de slaap graag meer sturen, zodat je niet hoeft te wachten op je muze, maar het heft in eigen handen kunt nemen.”

 

PRAKTISCH ONDERZOEK
Ritter is met die praktische doelstelling één van de voorlopers in het onderzoek naar onbewuste hersenprocessen en creativiteit. Zij werkt aan methodes om het proces actief te beïnvloeden. Bij een recent experiment slaagde Ritter erin om mensen tijdens hun slaap met een sterke geur te herinneren aan een creatieve taak die ze eerder op de dag hadden uitgevoerd. Proefpersonen kregen overdag de opdracht zo veel mogelijk manieren te verzinnen om mensen te motiveren voor vrijwilligerswerk. Tegelijkertijd snoven ze een vanillearoma op. De groep die later in hun slaap weer met die geur werd geconfronteerd, vertoonde de volgende ochtend significant meer originelere ideeën, dan de deelnemers die 's nachts niet waren geconfronteerd met de vanille!

 

OP KANTOOR
Geuren opsnuiven op kantoor en in de slaapkamer om je verbeelding te prikkelen. “Misschien is het straks heel normaal voor mensen met een creatief beroep”, zo betoogt Ritter. “Deze techniek zou volgens mij goed toepasbaar zijn in het bedrijfsleven omdat het aantoonbaar leidt tot meer creatieve ideeën dan wanneer je het niet doet. Het is dus het proberen waard, zeker omdat creativiteit verbonden is met innovatie en in zekere zin dus ook met economische groei.” Lachend: “Misschien worden we straks wel slapend rijk.” Bij Reëlle werken we al langer met bijzondere luchtjes om onze hersenen te prikkelen. Vandaar dat we zo creatief zijn!

Lees het hele verhaal!


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer weten over de werking van je brein?
Blokje Slimme mensen hebben efficiënter brein
Blokje Ons brein vindt saai werk onbelangrijk
Blokje Je brein vormt je 'zijn'

REACTIES

Briljante ideeën opwekken in je slaap

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE