REËLLES NIEUWS

Mindmappen bij taalbeheersing

Reëlle's hersenspinsels

Reëlle's hersenspinsels

Een mindmap is een diagram om informatie visueel zichtbaar te maken. Het is een hulpmiddel om na te denken, om structuur te creëren, om te helpen het onderwerp te analyseren, begrijpelijk te maken, en om nieuwe ideeën te creëren. Het woord mindmap betekent letterlijk: hersenkaart. De kracht van mindmap ligt vooral in de simpelheid. En het is leuk om te doen!

ASSOCIATIES
Een mindmap wordt meestal gemaakt rondom een woord of tekst, geplaatst in het midden van een blanco vel papier. Bij een mindmap wordt geassocieerd met ideeën, woorden en concepten. De belangrijkste zaken krijgen weer vertakking naar bijzaken die wel van belang kunnen zijn voor het onderwerp.  De categorieën kunnen woorden, ideeën, taken, of wat dan ook representeren. Je kunt een mindmap zelf al sprekend meteen op papier zetten, bijvoorbeeld als aantekeningen tijdens een vergadering. Mindmappen gebeurt vaak met pen en papier. Maar er zijn ook computerprogramma’s beschikbaar.

 

TAAL EN SPELLING
Ook bij het aanleren van taal en spelling kan mindmappen een grote hulp zijn. Door de combinatie van tekst met kleur en plaatjes worden beide hersenhelften aangesproken. Je leert en onthoud makkelijker juist omdat je hele hoofd betrokken is bij het onderwerp. De te leren stof wordt op deze manier overzichtelijker voor een student. Het is een makkelijke vorm van informatie verzamelen, en om te ordenen.

 

OVERZICHT
De methode van mindmappen komt dicht bij hoe je hersenen daadwerkelijk functioneren. Het is een analytische en artistieke manier om je brein aan de gang te houden. Je creativiteit wordt aangesproken, er ontstaan nieuwe ideeën, je ziet de verbanden beter en je krijgt een andere blik om het onderwerp. Mindmappen, ofwel het visualiseren van woorden en ideeën, bestaat in vele verschillende vormen al jaren. Het helpt zeer zeker bij het brainstormen en problemen oplossen.

 

HOE TE GEBRUIKEN?
Mindmap is makkelijk voor onder meer:
- aantekeningen maken
- brainstormen (individueel of in groepjes)
- het oplossen van problemen
- studeren
- het onthouden van teksten en ideeën
- plannen
- onderzoeken en het vasthouden van informatie van verschillende bronnen
- presenteren van informatie
- inzicht krijgen in complexe situaties en onderwerpen
- je creativiteit bevorderen

 

HOE MAAK JE EEN MINDMAP?
Een mindmap tekenen is heel makkelijk te omschrijven in drie stappen:
- start in het midden van een blanco liggende pagina, schrijf of teken daar het idee dat je verder uit wil werken.
- Zet de gerelateerde subonderwerpen rondom de centrale ‘vraag’. Verbind deze met elkaar door het trekken van lijnen.
- Herhaal dit proces bij de subonderwerpen, en zelfs de subonderwerpen van de subonderwerpen als je wilt. Zolang je maar de verbinding blijft houden met de centrale vraag.
 - Nog wat tips: maak gebruik van kleurtjes en symbolen, gebruik slechts één woord of één beeld, varieer in grootte van schrijfwijze, gebruik verschillende soorten lijntjes.

Lees het hele artikel


GERELATEERDE ARTIKELEN

Er zijn ook andere mogelijkheden om verbindingen te leggen:
Blokje De kracht van verbinding
Blokje Beeldvorming gehandicapten
Blokje Durf echt contact te maken!

REACTIES

Mindmappen bij taalbeheersing

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE