REËLLES NIEUWS

Doof brein verwerkt tast in auditieve cortex!

Wat voel je nu?

Wat voel je nu?

De ontwikkeling van de hersenen van dove kinderen verloopt anders. Zo verwerkt het dove brein ook tast heel anders, in de auditieve cortex! Dat hebben wetenschappers ontdekt.

De auditieve cortex in ons brein verwerkt geluidsprikkels. Maar bij dove mensen wordt de auditieve cortex gebruikt om visuele prikkels en prikkels die ontstaan door tast, te verwerken. Daardoor gebruiken dove mensen de auditieve cortex veel meer dan mensen die kunnen horen.

OPNIEUW BEDRADEN
Uit het onderzoek blijkt dat een auditieve cortex die geen geluidsprikkels krijgt, voor andere taken wordt ingezet. Onderzoeker James F. Battey: “Dit onderzoek laat zien hoe het brein in staat is om zich op ingrijpende wijze opnieuw te bedraden.” Uit eerder onderzoek is al bekend dat mensen die doof worden geboren, beter zijn in het verwerken van perifeer zicht. Perifeer zicht is alles wat wel in ons gezichtsveld valt, maar wat zich niet centraal, en dus niet scherp, in ons gezichtsveld bevindt. Dat onderzoek wees er al op dat mensen verschillende delen van het brein gebruiken om zicht te verwerken. Nu is voor het eerst dat aangetoond dat naast zicht ook tast anders wordt verwerkt. Onderzoeker Christina Karns: “Wij ontwikkelden deze studie, omdat we dachten dat tast en zicht een sterkere interactie zouden hebben in de auditieve cortex van dove mensen. En nu blijkt dat de auditieve cortex van dove mensen tijdens ons experiment nog meer op tast focust dan op zicht.”

TAST EN ZICHT
Een interactie tussen tast en zicht kan dove studenten helpen om beter en sneller te leren lezen en rekenen. Ook wetenschappers die dove kinderen van een cochleair implantaat voorzien, kunnen hun voordeel doen met dit onderzoek. Want de auditieve cortex van dove kinderen is niet gewend om geluidsprikkels te verwerken en wordt voor iets anders gebruikt. Door te meten in hoeverre de auditieve cortex voor andere taken wordt gebruikt, kunnen zij bepalen wat er moet gebeuren om de auditieve cortex toch weer zo goed mogelijk geluidsprikkels laten verwerken.

Nieuwsgierig naar het hele artikel?


REACTIES

Doof brein verwerkt tast in auditieve cortex!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE