REËLLES NIEUWS

Ervaringskennis van onschatbare waarde

Luister naar patiënten!

Luister naar patiënten!

Bij het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is het raadplegen van ervaringsdeskundige ouders en patiënten stevig verankerd in de nieuwe Ervaringsraad. Een structurele vorm om de ervaringsdeskundigheid van ouders en patiënten te raadplegen.

In de nieuwe Ervaringsraad zitten alle betrokken ouder- en patiëntenverenigingen. Voor het Landelijk Kenniscentrum is de samenwerking met ouder- en patiëntenverenigingen al sinds de oprichting een belangrijk speerpunt geweest.

VIER PATIËNTVERENIGINGEN
Het Landelijk Kenniscentrum vindt de ervaringskennis van ouders van onschatbare waarde want de ouders geven unieke extra kennis over hun kinderen. Vier ouder- en patiëntenverenigingen zijn direct betrokken bij het Landelijk Kenniscentrum:

  • Oudervereniging Balans
  • Angst, Dwang Fobie Stichting
  • Nederlands Vereniging voor Autisme
  • de Gilles dela Tourette Stichting


PATIENTENPERSPECTIEF
Het Landelijk Kenniscentrum betrekt alle patiëntenverenigingen bij lopende thema’s tijdens de expertmeetings. Patiëntenverenigingen denken ook mee over het patiëntenperspectief. Uit onderzoek blijkt dat ook de ouders het samenwerken tussen de vier patiëntenverenigingen en het Landelijk Kenniscentrum belangrijk vinden.

ERVARINGSRAAD
Het Landelijk Kenniscentrum stelt dat het meenemen van de ervaringskennis van ouders en hun kinderen tot evenwichtigere protocollen leidt. Door de oprichting van de Ervaringsraad krijgt de samenwerking tussen het Kenniscentrum en de patiëntorganisaties een vaste plaats en structuur. De Ervaringsraad komt tweemaal per jaar bijeen. De deelnemers leveren hun inbreng bij diverse thema's die het Kenniscentrum onder handen heeft. Er is ook aandacht voor het perspectief van de patiënt: hoe kan deze het beste onder woorden worden gebracht? En hoe en je er zeker van dat het gezichtspunt van de patiënt altijd voldoende aandacht krijgt in het vastleggen van behandelprotocollen en richtlijnen?

Lees meer over het samenwerken van de Ervaringsraad en patiëntorganisaties


REACTIES

Ervaringskennis van onschatbare waarde

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE