REËLLES NIEUWS

Breng kleur in je leven

Hoe gekleurd zijn jouw ervaringen?

Hoe gekleurd zijn jouw ervaringen?

Ongeveer 1% van de bevolking leest letters of cijfers en ervaart daar kleuren bij. Dit heet synesthesie. Dit geeft deze mensen het voordeel dat ze makkelijker teksten kunnen onthouden. Onderzoekers ontdekten dat we dit allemaal een beetje kunnen leren.

GEKLEURDE ERVARINGEN
Bij mensen met synesthesie werken de zintuigen op een bijzondere manier samen: een waarneming in één zintuig roept ook meteen een andere, extra waarneming op, meestal in een ander zintuig. Er zijn synestheten die letters aan kleuren verbinden. Maar zij doen dit niet allemaal op dezelfde manier. Sommigen zien de kleur direct op de letter geprojecteerd. Anderen associëren de letter alleen indirect met kleur; zij zien bijvoorbeeld een gewone zwarte letter, maar ervaren (iets later in de tijd) de kleur rood. De directe kleurervaring kan komen doordat het hersengebied waar de vorm van letters (of cijfers) wordt verwerkt teveel verbindingen heeft met het nabijgelegen hersengebied waar kleur wordt verwerkt. Als het lettergebied wordt geactiveerd, wordt daardoor bijna meteen het kleurgebied geactiveerd.

PSEUDO-SYNESTHESIE
De universiteit van Amsterdam is bezig met onderzoeken hoe iemand synestheet wordt. Ze gaven proefpersonen boeken te lezen met daarin letters in kleur gedrukt. Daarna moesten zij testjes doen waardoor ze de associaties tussen kleur en tekst konden meten. Testjes waarop synestheten bijzonder presteren. Opvallend was dat de proefpersonen beter scoorden dan echte synestheten. De mensen die in het dagelijkse leven wel eens synesthetische belevenissen ervaren, scoorden nóg beter. Maar echte synestheten werden de proefpersonen helaas niet.

GEHEUGENKUNST
Synesthesie is een neurologische ‘afwijking’. Maar veel mensen, waaronder ook synestheten, zien het als een gave, omdat je zonder moeite dingen goed kunt onthouden. Maar er zijn gevallen waarin het absoluut geen zegening is. Dat bewijst het hoofdpersonage in het boek De geheugenkunstenaars dat besproken wordt in de rubriek Inlezingsvermogen. Hij ziet kleuren bij letters, stemmen én geluiden. En heeft daardoor een enorm fotografisch geheugen. Het belemmert hem juist een normaal leven te leiden. Hij wordt altijd als buitenstaander gezien, verkeert vaak in zijn eigen wereldje en heeft vaak last van migraineaanvallen. Ook al is het fictie, het geeft toch een beeld over hoe synestheten de wereld kunnen ervaren.

Kruip in de huid van een synestheet!

Herinner je je het onderzoek nog?


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer interesse in kleuren?
Blokje De wereld in kleur beleven
Blokje Applicatie tegen kleurenblindheid

REACTIES

Breng kleur in je leven

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE