REËLLES NIEUWS

Kracht, het nieuwe leven van een optimist

Wat een krachtpatser!

Wat een krachtpatser!

“Van de term tumor hoef je niet te schrikken. Die betekent niets meer of minder dan een zwelling. Die plek in je rug, die hoort daar niet dus noemen we het een tumor.”

De tumor in zijn ruggenmerg wordt operatief verwijderd, maar door een medische misser loopt Marc de Hond een dwarslaesie op. In Kracht vertelt hij openhartig over de periode van vóór en vooral ná de medische misser.

ZWARTE BLADZIJDE
Tijdens de operatie lukt het de artsen om een deel van de tumor te verwijderen, maar de nacht erna verzuimt de verantwoordelijke nachtzuster om alle voorgeschreven controles uit te voeren. Daardoor wordt een bloeding die de zenuwen van Marc beknellen veel te laat opgemerkt. De operatie blijkt achteraf een zwarte bladzijde in zijn leven te zijn en daarom zijn twee pagina’s in het boek volledig zwart gekleurd.

AFGESTORVEN
Dokter Leenheer windt er geen doekjes om: “Hier zijn mensen tekort geschoten. Het ruggenmerg is door de bloeding dermate afgekneld dat er geen zuurstof bij kon komen. Hierdoor zijn zenuwen afgestorven. Je moet er rekening mee houden dat dergelijke schade doorgaans permanent is. Je zult je benen nooit meer kunnen gebruiken.” Maar Marc blijft erin geloven dat de zenuwen in zijn benen herstellen en dat hij op termijn weer kan lopen. “Als er een kans is dat het goed komt, dan ga ik daar gewoon van uit. Gebeurt het niet, dan zien we dat tegen die tijd wel.”

SEKS EN LOPEN
Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis, het revalidatiecentrum en daarna de buitenwereld houdt Marc een weblog bij. Gedetailleerd en openhartig beschrijft hij zijn ervaringen en vorderingen. Het disfunctioneren gaat veel verder dan alleen het lopen, denk bijvoorbeeld aan poepen en plassen en ook seks. Marc is heel open over deze zaken. Zo vertelt hij bijvoorbeeld hoe hij eraan ‘werkt’ om weer seksueel opgewonden te kunnen raken. Want volgens zijn kinesioloog Vincent is “seks misschien wel net zo belangrijk als lopen.”

100 PROCENT
Na maanden van meditatie, training en doorzettingsvermogen komen eindelijk de eerste verbeteringen. Bij een controle in het ziekenhuis door dokter Leenheer, lukt het Marc om hem een aantal bewegingen te laten zien. “Daarna test hij op mijn voet of ik het verschil kan voelen tussen scherp en bot. Daarop scoor ik 100%! Op steeds meer plaatsen in mijn benen span ik bewust aan, en soms lukt het me zo goed dat ik voor 'echte’ bewegingen zorg.” Ook dokter Leenheer heeft goed nieuws: “Op de laatste MRI-foto’s is een klein litteken van de operatie in het ruggenmerg te zien. Van de tumor is niets meer over en van de zwelling in het hersenvocht maar heel weinig.”

SCHADERAPPORT
In het schaderapport over de fouten die zijn gemaakt staat dat het ziekenhuis in gebreke is gebleven. “De onafhankelijke klachtencommissie van het ziekenhuis wijst daarbij geen verantwoordelijke persoon als schuldige aan. Het ziekenhuis heeft volgens hen ‘als geheel’ gefaald. De mensen die erbij betrokken waren, komen er gemakkelijk mee weg, vind ik. De verantwoordelijke nachtzuster heeft verklaard dat ik al helemaal verlamd was toen ik aan het begin van de nacht onder haar hoede kwam. Ze heeft ingevuld dat ze elk uur mijn neurologische functies heeft gecheckt. Maar mijn vader en ik herinneren ons maar al te goed dat de zuster alleen mijn bloeddruk en temperatuur kwam meten en dat ze nooit naar mijn benen heeft gekeken.”

TELEURGESTELLING EN KRACHT
Marc vindt het wrang om te lezen hoe het allemaal is gegaan. “De plek op mijn rug gloeit pijnlijk op het moment dat ik daarover nadenk: er had alleen maar iemand eventjes onder mijn voeten hoeven kriebelen. Hoewel de gevolgen van de fouten van toen enorm zijn, overheerst niet mijn boosheid. Ik ben wel teleurgesteld dat mensen hun werk niet goed hebben gedaan en dat ik daarvan als enige de consequenties moet dragen.” De opmerking van Marc op het voorstel van zijn vader dat ze met dit rapport naar de beste letselschadeadvocaat stappen, getuigt van bijzonder veel kracht: “Laten we daar maar lekker even mee wachten. Laat mij eerst maar heel hard trainen en zorgen dat er straks niet zo veel schade overblijft.”

DOORZETTER MET WILSKRACHT
Kracht is een aangrijpend, openhartig en ontroerend verhaal van een doorzetter met enorme wilskracht. Marc neemt je mee in het proces van acceptatie, revalidatie en verwerking met veel optimisme. Hij krijgt het voor elkaar om toch een positief en gelukkig leven te leiden. “Ik train elke dag om fit te blijven, om de pijn tegen te gaan en om mijn spieren gezond te houden, zodat ik misschien ooit kan profiteren van nieuwe medische ontwikkelingen. Maar ik ga er vooral mee door, omdat kunnen staan en lopen een heerlijk geschenk is dat ik mijzelf met al dat harde werken heb gegeven, ook al kost het veel pijn en moeite en kan het maar enkele minuten per dag.”

Bekijk het filmpje met het interview met Marc over zijn boek

Weten hoe het nu met Marc gaat? Bezoek zijn website!

KLIM OOK IN DE PEN
Ook een bijzonder boek gelezen waar je kracht uit haalt? Dat voor iedereen een aanrader is? Geef het ons door! Wij horen graag van jou.


REACTIES

Kracht, het nieuwe leven van een optimist

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE