REËLLES NIEUWS

DIS-patiënt heeft weet van verschillende identiteiten

Wie ben ik?

Wie ben ik?

Patiënten met dissociatieve identiteitsstoornis ofwel een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, kunnen zich wel degelijk hun andere identiteit herinneren. Dat blijkt uit onderzoek van Rafaele Huntjens van de Rijksuniversiteit Groningen.

Een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) kan optreden door een traumatische gebeurtenis. Door het hanteren van meerdere identiteiten, waaronder een identiteit die zich niet bewust is van de traumatische gebeurtenis, kan de persoon deze ervaring wegstoppen. Ongeveer één procent van de Nederlandse bevolking heeft DIS. De stoornis wordt behandeld met psychotherapie, maar helemaal verhelpen lukt zelden.

HERINNERING
Personen met DIS kunnen zich belangrijke of alledaagse gebeurtenissen niet meer herinneren als een andere identiteit aanwezig is tijdens het gebeurde. Ze vergeten bijvoorbeeld afspraken, raken spullen kwijt of herkennen zelfs hun eigen kinderen niet omdat ze zich hun geboorte op dat moment niet herinneren. Tot nu toe werd verondersteld dat personen met DIS gescheiden geheugensystemen hebben voor elke identiteit.

MEER IDENTITEITEN
NWO-onderzoeker Rafaele Huntjens testte de kennis van identiteiten op autobiografische kennis van de andere identiteit. Zij vroeg hun twintig vragen te antwoorden over hun voorkeuren en levensgeschiedenis. Huntjens: “Die vragen varieerden van de naam van de beste vriend of favoriete film tot het lievelingseten of favoriete muziek van die persoonlijkheid. Daarna vroegen we de eerste identiteit om diezelfde vragen nogmaals te beantwoorden, maar dan voor de tweede identiteit.” Daarbij werden meerdere vragen door de eerste persoonlijkheid onjuist beantwoord of open gelaten. Dat lijkt te duiden op het niet kunnen reproduceren van kennis over een andere identiteit.

VERSCHILLENDE IDENTITEITEN IN APARTE GEHEUGENS
Algemeen werd altijd gedacht dat als de DIS-patiënt zich in de ene identiteit bevindt, zich op een bewust niveau niets kan herinneren van de andere identiteit. De gedachte was dat DIS-patiënten aparte geheugens hebben voor hun identiteiten. Uit het vervolgonderzoek blijkt echter dat op een onbewust niveau er wel degelijk informatie uitwisseling tussen die aparte geheugens plaatsvindt. Huntjens onderzocht dit met een reactietest.

REACTIETEST
Huntjens vroeg aan één identiteit een rijtje woorden uit het hoofd te leren. Als dat woord daarna op het beeldscherm verscheen, dan moest de DIS-patiënt op de ja-knop drukken. En bij ieder ander woord op nee. Maar die andere woorden waren niet allemaal nieuw voor de DIS-patiënt. Er stonden woorden tussen die deze identiteit had ingevuld bij een eerdere test, zowel in de huidige als de andere identiteit. Volgens de gangbare opvatting heeft de DIS-patiënt daar geen weet van.

GEVOLGEN VOOR THERAPIE EN DIAGNOSE
Wat bleek: bij het zien van woorden die ze kenden uit hun andere identiteit, drukten de DIS-patiënten langzamer op de knop dan bij voor hen nieuwe woorden. En volgens Huntjens komt dat doordat het woord opvalt. De DIS-patiënt herkent het woord als persoonlijk relevant. De ene identiteit herinnert zich woorden die persoonlijk relevant zijn voor de andere identiteit. Huntjens: “Hoewel de onderzochte patiënten aangeven zich niets van andere identiteiten te herinneren, is nu objectief vastgesteld dat er kennisuitwisseling plaatsvindt tussen beide identiteiten.” De onderzoeksresultaten hebben gevolgen voor de behandeling en de diagnose van de stoornis. “Therapeuten kunnen DIS-patiënten de snellere en effectieve behandeling geven zoals die wordt gegeven aan patiënten met PTSS,” schetst Huntjens. “Ook zijn er gevolgen voor forensisch onderzoek: een dader met DIS heeft dus wel degelijk kennis van misdaden die hij of zij begaan heeft in een andere identiteit.” De patiënten hebben dus wel kennis hebben over een andere identiteit, al ervaren ze dat zelf niet zo.

Lees hier het hele onderzoek

Lees hier het hele artikel


GERELATEERDE ARTIKELEN

Nog een artikel lezen over een weinig voorkomende stoornis?

Blokje De wereld in kleur beleven

REACTIES

DIS-patiënt heeft weet van verschillende identiteiten

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE