REËLLES NIEUWS

De invloed van gedachten

Vrij van gedachten

Vrij van gedachten

“De houding van niet zeuren maar doorgaan, is mij met de paplepel ingegoten. Bij verdriet, pijn of andere narigheid, was het voor mij een kwestie van vechten, vluchten, negeren, wegstoppen of bagatelliseren. Het waren ook fantastische technieken om om te gaan met mijn progressieve spierzieke.”

Die houding breekt haar op. “Op het moment dat ik een naar gevoel bij mezelf weglach of er tegen aan blijf trappen, stapelt het zich op en gaat het met me aan de haal.“ In haar boek deeltChristel Mantelhaar kennis en levenservaring en weet ze je zelfs te inspireren om na te denken over je eigen worstelingen in je leven!

WAARDEVOLLE LEERERVARINGEN
“Als jong meisje kon ik minder goed rennen en lopen. Op mijn 18e kreeg ik mijn eerste duwrolstoel. En op mijn 33e ben ik voorgoed gekrompen, van1 meter 74 lang, naar1 meter bewegend in een elektrische rolstoel. Sinds drie jaar maak ik in de nacht gebruik van beademing en tank ik overdag regelmatig wat lucht bij. Hiermee omgaan is tot op de dag van vandaag niet altijd even makkelijk.” In 23 waardevolle leerervaringen over de belangrijkste gebeurtenissen in haar leven laat ze hartveroverend eerlijk zien hoe ze worstelt met steeds meer aanpassingen aan haar spierziekte en haar meest intieme keuzes (kinderwens, afbreken van haar relatie). Langzaam dringt het besef bij haar op dat ze niet haar best hoeft te doen om op anderen te lijken om haar eigen leven te leiden. Steeds beter is zij een staat te kiezen voor haar eigen leven. Het onzekere meisje dat haar problemen het liefst weglacht transformeert in een zelfstandige, zelfbewuste en realistische jonge vrouw. De verhalen bevestigen haar motto: “De grootste handicap is niet mijn lichaam maar mijn denken.”

OP ROLLETJES
Het centrale thema van het boek is dat je zelf bepaalt hoe je een gebeurtenis ervaart. Niet de gebeurtenis bepaalt jouw persoonlijke beleving, maar de betekenis die jij er zelf aan geeft. Volgens Christel is dat een keuze. Als het lopen in de zomer van 1999 steeds moeilijker gaat, is de beste oplossing een bestelbus met lift voor een elektrische rolstoel. Wanhopig bedenkt ze andere opties maar de alternatieven maken haar helemaal ongelukkig. “Die variëren van stoppen met autorijden, tot eeuwige afhankelijkheid bij het in en uit de auto komen.” Aan het idee van de bestelbus is ze snel gewend. Maar dan die stoel. Ze heeft een hekel aan het ding en de rolstoel staat maandenlang stof te vangen in een hoekje in de hal. Uiteindelijk geeft ze zich gewonnen. En wat blijkt! Mét die rolstoel is ze een veel mobieler en kan ze zelfstandig op pad! “Ik ontdek hoe heerlijk ik languit kan liggen in de stoel. En wat te denken van het feest dat ik eindelijk weer alleen naar de stad kan?! Met die stoel kom ik immers overal. Lopend red ik dat niet meer. Ik kan me buitenshuis ineens volledig vrij bewegen. Zonder hulp van wie dan ook! Met al die ervaringen krijgt de stoel een heel andere betekenis. In plaats van het einde, is het een nieuw begin. Het is heerlijk! Een wereld gaat voor mij open. Dit had ik veel eerder moeten weten. Het weggaan gaat nu op rolletjes!”

ZELF KIEZEN
Aan ons gedrag ligt een gedachtegang ten grondslag. Natuurlijk, je denkt na voordat je iets doet. Maar heel veel van wat we doen, doen we onbewust. We zijn ons niet bewust van alle gedachten, gevoelens, angsten en vooroordelen die de oorzaak zijn van ons gedrag. Christel probeert de patronen in haar denken te ontdekken, die haar helpen en die haar belemmeren. Twee belangrijke gedachten die haar hierbij helpen zijn de oorzaak-gevolg gedachte: Ben ik kapitein op mijn schip of sta ik vanaf de wal toe te kijken? Neem ik mijn verantwoordelijkheid? De tweede gedachte is die van erkenning. Het weglachen of negeren van nare gevoelens is daar een voorbeeld van. “Ik ga ook anders om met mijn spierziekte. Tot mijn 24e leefde ik vooral met het idee dat veel mij overkomt. Mijn gedachten nemen een dramatische wending. Aanleiding vorm het oorzaak-gevolg principe. Dit draait om de vraag of iets je overkomt of dat je het hebt verworven. Mijn redenering is: als iets me overkomt, kan ik er niets aan doen. En als ik zelf ergens voor kies, kan ik er wel iets aan doen. Ik ben me steeds meer bewust van wat ik allemaal tegen mezelf zeg. En dat is af en toe een hoop onzin! Dit weten werkt bevrijdend!”

WIJZER WERKEN
En hier laat ze het niet bij! Ze wil haar kennis delen. “Begin februari rol ik trots het pand van de Kamer van Koophandel uit. Ik ben ondernemer. Ik ben trainer en coach.” Ze start het eerste commerciële selectiebureau voor hoogopgeleiden met een handicap: Wijzer Werken. Ze stort zich vol enthousiasme op haar werk. Totdat ze steeds moeilijker gaat functioneren van vermoeidheid. De koolzuurwaarde in haar bloed is ontoelaatbaar hoog door onvoldoende uitademing door te weinig spierkracht, vooral in de nacht. Ze krijgt een apparaat met een kapje voor over haar neus waar ze voortaan ’s nachts mee moet slapen. “En zo sluipt er weer een nieuw hulpmiddel mijn leven in. Eentje die ik wel anders ervaar dan al die andere. Zoals de trippelstoel, de duwrolstoel, de elektrische rolstoel. Deze heeft een meer directe impact op het leven zelf. Nog nooit is iets zo noodzakelijk voor mij geweest.” Na een paar jaar vraagt haar lichaam al om meer. Dan kan ze ook overdag niet meer zonder extra zuurstof. “Ook dit hulpmiddel krijgt extra toeters en bellen en zelfs een compacter broertje erbij voor mee op pad! Weer is het slikken geblazen. Zelfs buitenshuis is er geen ontkomen meer aan. Het is weer even wennen. Hoe ga ik met deze kwetsbaarheid van mijn gezondheid om? Hoe praat ik erover met anderen? Hoe ga ik hiermee om in mijn leven?”

DE KRACHT VAN GEDACHTEN
Regelmatig verlegt ze haar grenzen om ‘haar comfortzone uit te breiden.’ Zoals in haar eentje naar het North Sea Jazz in Rotterdam! Haar verworven inzicht dat strijden tegen haar spierziekte een gevecht is tegen zichzelf, helpt haar bewuste keuzes te maken. Na drieëneenhalf jaar stopt ze met Wijzer Werken. “Het mooie plaatje van mijn ambitie wijkt teveel af van de realiteit. Alles wijst erop dat Wijzer Werken hier stopt. Zowel met mijn verstand als het gevoel. Mijn gezondheid geeft de doorslag. Zorg dat je doet wat je blij maakt. Voordat je het weet, is het voorbij.” En dan ziet ze een oproep op LinkedIn die dit boek tot gevolg heeft: ‘Proefpersoon gezocht voor testen van het programma Schrijven van een boek in 90 dagen.’ En het resultaat: dit boek waarin Christel de kracht van haar gedachten demonstreert. Wie dit boek leest kan alleen maar bewondering hebben voor de schrijfster. Openhartig en met humor vertelt ze dat we allemaal ons leven richting kunnen geven zoals we dat zelf willen en dat we onze eigen keuzes kunnen maken. Dat is geen gemakkelijke boodschap maar Christel weet hem moeiteloos en met een flinke dosis zelfspot over te brengen. Want schrijven, dat kán ze! Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die meer of minder worstelt met het leven, voor ziek én gezond!

Balans

Het leven in volle omvang nemen
Is het leven leven
Met al haar overvloed

Maar ook met al haar tekorten
Ze kunnen niet zonder elkaar
En als je echt in verbinding bent met het tekort

En met het leven
Zie je alle mogelijkheden die van het tekort
een overvloed kunnen maken…

KLIM OOK IN DE PEN
Wijze lessen gelezen? Wil jij ook een bijzonder boek onder de aandacht brengen? Graag horen we van jou! Of reageer op de wijze lessen van Christel!

Bekijk het portret van Christel voor Wijzer Werken


REACTIES

De invloed van gedachten

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE