REËLLES NIEUWS

Handschoenen vertalen gebaren

Kun je mij verstaan?

Kun je mij verstaan?

Op verschillende plaatsen wordt tegelijkertijd gewerkt aan innoverende uitvindingen. Handschoenen die gebaren kunnen omzetten in spraak of in tekst. Technologische snufjes om de communicatie te verbeteren tussen gebarentaalvaardigen en niet gebarentaalvaardige.

Het project Enable Talk wil de communicatie tussen gebarentaalvaardige en niet gebarentaalvaardige personen verbeteren door de gebaren om te zetten naar spraak. Vier mannen uit Oekraïne ontwikkelden handschoenen die gebaren kunnen omzetten in spraak. Zij wonnen de eerste prijs tijdens de Imagine Cup Awards 2012.

GEBAREN OMZETTEN IN SPRAAK
De handschoenen bevatten sensoren en een kompas om de positie van de handschoen te bepalen. Ook hebben de handschoenen een usb-aansluiting ze te synchroniseren met een computer en de batterij op te laten. De batterij kan ook worden opgeladen via het kleine zonnepaneel op de handschoenen. In de toekomst is het de bedoeling dat een draagbaar apparaat of zelfs een mobiele telefoon de gebaren kan herkennen en omzetten. De gebaren kunnen dan via bluetooth worden doorgegeven aan de telefoon.

GEBAREN OMZETTEN IN TEKST
Twee andere projecten werken aan het omzetten van gebaren in tekst ook met hulp van handschoenen. In Tel Aviv wordt volop gewerkt aan het ontwikkelen en verfijnen van de Text Glove. Hoe werkt het? Iemand maakt gebaren met de handschoenen aan. Zijn gesprekspartner kan de tekstversie daarvan zijn Android smartphone lezen. Naast de handschoen hebben de ontwikkelaars namelijk ook een Androidapp ontworpen.

GEBAREN OMZETTEN NAAR ZOWEL TEKST ALS SPRAAK
Daarnaast werkt ontwikkelaar Jose Hernandez-Rebollar voor het Institute for Disabilities Research and Training aan zijn eigen versie van een gebarenhandschoen, de AcceleGlove. Als de AcceleGlove aangesloten is op een computer, kan hij door het meten van de handbewegingen van de drager met een accelerometer en het registreren van bewegingen met camera's meer dan 25.000 gebaren in American Sign Language vertalen naar zowel tekst als spraak.

Kijk op de website voor een demonstratie van de Text Glove

Nieuwsgierig naar het hele artikel?


REACTIES

Handschoenen vertalen gebaren

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE