REËLLES NIEUWS

Creatief met taal

Hoe jongeren de Nederlandse taal beleven

Creatief met taal!

Creatief met taal!

Voor jongeren is de Nederlandse taal geen onderwerp waarmee ze uit zichzelf bewust bezig zijn. Toch zijn er veel manieren om het onderwerp voor jongeren aantrekkelijk te maken. Jongeren zijn zeer creatief met taal en willen graag op een creatieve manier leren en participeren.

JONGEREN GEVRAAGD
Jongeren zijn niet zo bezig met de Nederlandse taal. Sterker nog, ze vinden de Nederlandse taal een saai onderwerp. Het heeft nogal een ouderwets imago. Ook de manier waarop het vak Nederlands wordt onderwezen kan volgens jongeren veel boeiender. Dat is een van de conclusies uit het onderzoek dat de Nederlandse Taalunie heeft laten uitvoeren. In het onderzoek zijn gesprekken gevoerd met 100 jongeren tussen de 15 en 24 jaar, in Nederland, Vlaanderen, Suriname en Aruba.

PRIKKELEN
Er is een manier om de belangstelling van jongeren voor de Nederlandse taal te prikkelen. Jongeren zijn zelf zeer creatief met taal en willen graag op een creatieve manier leren. Daarom kunnen creatieve uitingsvormen van taal, zoals muziekteksten, rap, poëzie, maar ook workshops, interactieve presentaties en lessen over creatieve uitingsvormen van taal een ‘trigger’ zijn om jongeren te interesseren en te laten participeren. Het maken van toneelstukken, gedichten en raps kan bijvoorbeeld een inspirerende methode zijn om de schrijfvaardigheid te vergroten.

CREATIEF ONDERWIJS
Het onderwijs speelt hierin een belangrijke rol. Goede voorbeelden van creatieve lesmethodes zijn de verschillende verwerkingsopdrachten die leerlingen krijgen bij het literatuuronderwijs, zoals het maken van een fotocollage, filmposter, strip of toneelstukje over een gelezen boek. De creativiteit die veel jongeren van nature in zich hebben, wordt op deze manier gestimuleerd. Individuele docenten bepalen vaak de manier van lesgeven. Weinig docenten doen dit volgens de bevraagde jongeren op een leuke en creatieve manier.

EN VERDER?
Verder weten jongeren weinig over de geschiedenis van de Nederlandse taal, vinden ze het een moeilijke taal om te leren, hechten ze weinig belang aan een correcte beheersing van de taal, terwijl ze als ze social media gebruiken juist wel letten op correct taalgebruik. Dit laatste is opvallend. Op social media sites letten jongeren meer op taalgebruik omdat dat leesbaar is door iedereen en ze niet voor schut willen staan. In een-op-een-berichten letten ze minder op taalgebruik.

Kruip in de volledige taalbeleving van jongeren


REACTIES

Creatief met taal

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE