REËLLES NIEUWS

De kracht van verhalen

Spreekt tot je verbeelding

Spreekt tot je verbeelding

Verhalen hebben een magische werking. Ze slepen je mee in situaties waarmee elk mens vroeg of laat in aanraking komt. Ze verbinden je met heden en verleden en de mensen om je heen. Ze zetten je verbeelding aan het werk.

LEVENSVERHALEN VULLEN EEN BEHOEFTE
Zo begint het boek Toverballen voor het brein van Sigrid van Iersel. Reëlle heeft deze wijsheid al 3 maal ervaren. Door haar Krachtenbundels die stuk voor stuk een voorbeeld waren van de kracht van verhalen. In de Krachtenbundels staan levensverhalen van mensen uit kwetsbare doelgroepen. Levensverhalen voorzien in een steeds grotere maatschappelijke behoefte. Kijk maar naar de grote hoeveelheid weblogs, autobiografieën en televisieprogramma’s waarin lief en leed wordt getoond. Zowel verhaalvertellers, verhaalopstellers als lezers hebben er voordeel bij.

EFFECT VAN LEVENSVERHALEN
Reflecteren op het eigen leven kan troost bieden. Aan de lezer, maar ook aan de verteller. Weten dat je anderen raakt met jouw verhaal, heeft ook een positief effect. Het kan jongeren en ouderen helpen omgaan met eigen of andermans beperkingen. Ook kan het bijdragen aan goed sociaal contact en zingeving. Het verhaal leert ons over onszelf en de onbekende ander.

KRACHTIG RESULTAAT
Maar waarom hebben mensen de behoefte om hun verhaal op te tekenen? Het kan zijn dat iemand een bijzondere periode in zijn leven heeft meegemaakt. Misschien wil iemand zijn herinneringen laten vastleggen, voor zichzelf of voor anderen. Of iemand wil zelf inzicht krijgen of een ander inzicht bieden. Er zijn veel redenen voor. De verhaalvertellers in de Krachtenbundels gaven aan dat zij kracht putten uit het vertellen van hun verhaal. Het betekende erkenning en herkenning. Voor sommigen was het zelfs een stapje dichter bij acceptatie. Een krachtig resultaat dus!

LEVENSVERHALEN IN DE ZORG
Levensverhalen zijn ook een rijke bron voor bijvoorbeeld medici, hulpverleners, loopbaanbegeleiders en mantelzorgers. Het is positief dat de klinische bruikbaarheid van levensverhalen steeds meer wordt ingezien. Er komt meer aandacht voor het individuele en het bijzondere in het verhaal van de patiënt. De patiënt moet zijn verhaal kunnen vertellen zodat de hulpverlener de betekenis van de ziektesituatie van de patiënt leert kennen. Een gezondheidszorg die aan de verhalen van mensen voorbijgaat, wordt een kil instituut waarin veel mensen zich niet herkend en erkend voelen.

Ervaar zelf de kracht van verhalen!


GERELATEERDE ARTIKELEN

Niet alleen levensverhalen maken je bewust van andermans leven.
blokje Een feest van (h)erkenning

blokje Wereld op maat?

blokje Goede vrienden verlengen je leven


REACTIES

De kracht van verhalen

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE