REËLLES NIEUWS

Volg de paralympics van London 2012!

Volg de Paralympische Spelen!

Volg de Paralympische Spelen!

Van 29 augustus tot en met 9 september worden in Londen de Paralympische zomerspelen 2012 georganiseerd. De laatste jaren krijgen de Paralympics steeds meer aandacht van de media en daarmee zijn zij net zo belangrijk als de Spelen zelf.

De Duitse neuroloog Sir Ludwig Guttman organiseerde in 1948 een sportwedstrijd voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en vier jaar later deden ook Nederlandse sporters eraan mee. Hieruit ontstonden de Paralympische Spelen. Om de Paralympics te organiseren werd het Internationaal Paralympisch Comité opgericht. Tijdens de Olympische Spelen van Rome in 1960 werden de eerste Paralympische Spelen georganiseerd.

BIJNA ALLE LANDEN DOEN MEE
Bijna alle deelnemende landen van de Olympische Spelen doen mee. De Paralympics worden in het Olympisch Park en op andere lokaties in Londen gehouden. De volgende sporten zullen strijden om de medailles: atletiek, rolstoelbasketball, boccia, goalball, handboogschieten, paardrijden, judo, bankdrukken, roeien, rolstoelrugby, sportschieten, tafeltennis, rolstoeltennis, CP voetbal, zitvolleybal, zeilen, wielrennen, handbiken en zwemmen.

CLASSIFICATIE
Om een eerlijke strijd tussen sporters in wedstrijdverband mogelijk te maken worden sporters vaak ingedeeld in categorieën met gelijkwaardige mogelijkheden: man/vrouw, gewichts- en/of leeftijdscategorieën. In de gehandicaptensport wordt classificatie gebruikt om sporters met een handicap naar hun functionele mogelijkheden in te delen in klassen. Nationaal en internationaal wordt met deze classificaties gewerkt. Het is ook een hulpmiddel om het talent van de sporter te beoordelen. Gehandicaptensport Nederland voert de classificatie uit namens de sportbonden.

KWALIFICATIES
Daarnaast moeten sporters die willen meedoen aan de Paralympics, zich eerst kwalificeren. In overleg met NOC*NSF is vastgelegd aan welke prestatienorm de spelers moeten voldoen om zich te kwalificeren. Na overleg met de sportbond wordt per tak van sport en per onderdeel vastgelegd aan welke norm een sporter moet voldoen. Die afspraken worden vastgelegd in de zogenaamde sjabloon normen en limieten. Als een sporter voldoet aan de prestatienorm in 2011 moet hij in 2012 laten zien dat hij nog steeds op niveau kan presteren.

MEDIA AANDACHT
De Paralympics krijgen gelukkig steeds meer media aandacht. De NOS verdubbelt de zendtijd voor de Paralympische Spelen van London 2012 vergeleken met de Spelen in Beijing. In de vooravond zendt de NOS dagelijks een programma uit van een uur en een talkshow live vanuit Londen, met gasten aan tafel. In de late avond komt elke dag een samenvattingprogramma van alle belangrijke wedstrijden van die dag. De uitzending in de vooravond is te zien op Nederland 1. Daarmee geeft de publieke omroep aan dat ze de Paralympische Spelen echt serieus neemt. Twee dagen voor het begin van de Paralympische Spelen, maandag 27 augustus, begint de NOS al met uitzenden. De NOS spreekt uit: “Wij willen hiermee recht doen aan de Paralympische Spelen en zullen er alles aan doen om van deze programmering een succes te maken.”

Meer weten over de Paralympics?

Meer lezen over de classificatie bij de Paralympische Spelen?

 

 


REACTIES

Volg de paralympics van London 2012!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE