REËLLES NIEUWS

Mensen praten het liefst over zichzelf

Luistert er iemand?!

Luistert er iemand?!

Mensen die hun hele levensverhaal aan jan en alleman vertellen, geven eigenlijk het goede voorbeeld. Zij laten anderen zien hoe je gelukkiger wordt. Want dat word je namelijk, als je over jezelf praat.

HET VERSLAVINGSEFFECT
Als we eerlijk zijn vinden we het allemaal wel fijn om over onszelf te vertellen. Over wat we vinden en wat we voelen. Het is vooral fijn dat er iemand is die luistert. Liefst, meer  dan één persoon. Deze, op het eerste oog, eenzijdige interactie schept toch een sociale band. Een band die erg belangrijk is voor mensen. Zo belangrijk dat dit zelfs effect heeft in de hersenen. Een effect dat ‘verslavend’ werkt.

DAT SMAAKT NAAR MEER
Een gedeelte in je hersenen heet het ‘beloningscentrum’. Dit is het stukje waar bijvoorbeeld eten, seks, alcohol, drugs of sporten worden omgezet in het gevoel ‘lekker’. Psychologen aan de Universiteit Harvard in Amerika ontdekten dat dit beloningscentrum een stuk actiever werd op het moment dat proefpersonen over zichzelf konden praten. Meer dan als zij over andermans gedachten of gevoelens praatten.

WAAR DENK JE AAN?
De onderzoekers vroegen tientallen proefpersonen over verschillende dingen na te denken. Tijdens deze denkprocessen werden functionele MRI-scans gemaakt. Hieruit bleek dat over jezélf nadenken, zelfreflectie zoals dat heet, dat dat ook een positief effect heeft op het beloningscentrum. Als mensen dan ook nog hardop mochten praten over die gedachten en meningen, dan werd het centrum extra geactiveerd. Opvallendste detail was dat de proefpersonen er zelfs geld voor over zouden hebben om over zichzelf te mogen praten.

Wil je weten hoeveel geld mensen daar voor over hebben?


REACTIES

Mensen praten het liefst over zichzelf

plaaster (1 aug 2013)
ik denk dat dit wel voor veel mensen zo is.. maar niet voor mij, dubieus he? hoor graag de verhalen van anderen en ben vaak geintereseerd vooral als iemand iets te vertellen heeft waar ik van kan leren. verder kan ik ook niet goed vertellen en raak soms verstrikt in eigen woordenstroom en houd het altijd kort.

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE