REËLLES NIEUWS

Slechthorendheid op het werk

Bijeenkomst ervaringsdeskundigen

Zeg dit vaker! Het doet wonderen!

Zeg dit vaker! Het doet wonderen!

Beperkingen en/of ziektes brengen vaak problemen met zich mee. Voor wie de beperking heeft, maar ook voor zijn of haar (werk)omgeving. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor deze problemen, bijvoorbeeld in bijeenkomsten waar ervaringsdeskundigen tips uitwisselen met elkaar.

Ook de Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden (NVVS) organiseert zulke bijeenkomsten in het kader van het project Ervaringskennis.Het project Ervaringskennis bestaat uit een reeks kleinschalige groepsbijeenkomsten waarin slechthorenden informatie en tips met elkaar uitwerken rond verschillende thema’s als slechthorendheid en gezin en slechthorendheid en werk. Het project loopt nog tot 2014 en het is uiteindelijk de bedoeling om alle tips te bundelen zodat slechthorenden er hun voordeel mee kunnen doen.

DEELNEMEMERS EN HULPMIDDELEN
Afgelopen april en mei waren er twee bijeenkomsten rond het thema Werken met een hooraandoening. Aan de bijeenkomsten, die zo’n tweeënhalf uur duren, doen slechts maximaal tien mensen mee, zodat iedereen aan het woord komt. Ook was een schrijftolk aanwezig. Dat is iemand die simultaan het gesprek uittypt zodat de deelnemers het gesprek ook via een projectiescherm kunnen lezen en niet afhankelijk zijn van hun gehoor.

OPZET BIJEENKOMST
Na een korte voorstelronde vertelt iedereen zijn verhaal. Wat heb je? Bijvoorbeeld, plotsdoofheid aan één oor sinds je dertigste als gevolg van een ongeluk. Wat was je sleutelmoment? (Wat was het moment dat je je realiseerde dat je iets aan je slechthorendheid moest doen, dat het een probleem vormde?) En hoe heb je dat gedaan? En welk resultaat had dit? Slotvraag voor iedereen was: welke tips heb je waar anderen hun voordeel mee kunnen doen?

TIPS EN ERVARINGEN
Een van de tips die veel deelnemers hadden was dat je uit moest komen voor je (gehoor)beperking. Pas dan kunnen anderen er rekening mee houden. De ervaring leerde de deelnemers dat dat ook gebeurt. Ook al betekent dit dat je je horende gesprekspartners op je beperking moet blijven wijzen. Daarnaast bleek het bijzonder handig te zijn voor een slechthorende om vergaderingen te leiden. Hij of zij heeft dan iets meer voorkennis en kan op tijd “STOP” roepen. Ook bleken sociale media veelgebruikt te worden omdat op reguliere (netwerk)borrels de verstaanbaarheid vaak een probleem vormt voor slechthorenden. Dan doet het wonderen als je contactgegevens voor sociale media uitwisselt en daar het gesprek voortzet.

MEER TIPS?
Reëlle’s Paul was als ervaringsdeskundige aanwezig bij de tweede bijeenkomst rond Werken met een gehooraandoening. Hij is erg enthousiast over de tips die hij tijdens deze bijeenkomst kreeg en roept jou als lezer op om ook jouw tips te delen!

Op de hoogte blijven van het project ervaringskennis van de NVVS of zelf meedoen?

De NVVS doet nog meer. Benieuwd?


REACTIES

Slechthorendheid op het werk

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE