REËLLES NIEUWS

Spraaklaboratorium ontsluit geheime menselijke stem

Ook voor spraak!

Ook voor spraak!

Dichter James Wilkes brabbelt, stamelt en stottert terwijl hij zijn gedichten voorleest. Het zijn gedichten die hij goed kent en die hij normaal vloeiend uitspreekt voor zijn toehoorders. Vandaag is echter alles anders.

James Wilkes neemt deel aan een experiment van het Spraak Communicatie Laboratorium van University College Londen.  Hij leest een gedicht voor dat hij met een fractie van een seconde vertraging terug hoort via een koptelefoon.  Dat blijkt een ontwrichtende ervaring. Hij zegt: “Het is een heel, heel vreemde ervaring. Het is alsof je niet woorden aan het zeggen bent die je net hebt gezegd, dus je bent aan het wachten tot ze komen.”

EXPERIMENT
James doet mee aan een experiment van professor Sophie Scott. Hij wil haar helpen de complexiteit van praten te doorgronden: “Wat ze hier doen in het lab is enig licht werpen op die complexiteit en vreemdheid. En als dichter wil ik daar echt onderdeel van uit maken.” Om die reden heeft hij net deelgenomen aan het experiment ‘Vertaagde Auditieve Feedback’ ook wel bekend als spraakopstopping. Professor Scott zegt daarover:  “Wat dit ons vertelt is dat wanneer we spreken, we een geluid maken en als we daar mee klooien, maakt dat het produceren van spraak moeilijk. Dus het vertelt ons iets interessants over hoe we het geluid van onze eigen stem gebruiken om onze spraakoutput te gidsen.”

COMPLEX
Professor Scott stelt dat spraak enorm complex is en dat je als luisteraar enorm veel informatie uithaalt over de spreker: “Als je me niet kon zien, maar me hoorde, zou je een waarschijnlijk een goeie gok kunnen doen naar mijn geslacht, leeftijd, waar ik vandaan kom, aspecten van mijn sociaaleconomische status, dit alles wordt uitgedrukt in mijn stem. Maar allerlei andere dingen ook, zoals mijn aspiraties, zoals mijn aspiraties en mijn hoop en wat ik zou willen dat jij van mij denkt. IIk kan je garanderen dat ik hier anders praat omdat ik probeer over te komen als serieus academicus dan wanneer ik op de markt iets koop.”

WERKING SPRAAK
Het team van professor Scott probeert door verschillende experimenten te achterhalen hoe spraak werkt. Ze maken daarvoor gebruik van verschillende experimenten en bijvoorbeeld MRI-scans. Ook zijn er proefpersonen uit de hele wereld zodat professor Scott misschien kan achterhalen of spraak varieert in verschillende continenten.

SYNCHROON
Een experiment dat heel moeilijk blijkt te zijn is met twee mensen tegelijkertijd dezelfde tekst hardop voor te lezen. Het lijkt bedrieglijk eenvoudig maar de sprekers moeten alles synchroniseren: hun spraak, hun ademhaling, hun pauzes enz.   Dit eenvoudige experiment laat volgens Scott zien hoe mensen zich in hun gesprekken aan elkaar aanpassen.

IMPACT OP  POËZIE
En wat levert het dicht James Wilkes op: “Ik ontdekte dat het de structuur en de oppervlakte van wat ik aan het doen was veranderde. Ik brabbelde, stotterde en die extraatjes zijn voor mij als dichter heel interessant,” legt hij uit. “Het is iets dat ontwrichtend is, het is onnodig, excessief – en dat is het materiaal waarmee ik wil werken.”

Bron: BBC


REACTIES

Spraaklaboratorium ontsluit geheime menselijke stem

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE