REËLLES NIEUWS

Waarom mensen sneller praten als je ouder wordt

Zou hij ook langzamer praten?

Zou hij ook langzamer praten?

Tijdens lezingen kreeg professor Marc van Oostendorp steeds de vraag of het waar was dat Nederlanders steeds sneller zijn gaan praten. Een antwoord geven kon hij niet. Want zoiets is moeilijk te meten. Een heer uit het publiek kwam met een antwoord.

Marc van Oostendorp is hoogleraar Fonologische Microvariatie aan de Universiteit van Leiden. Ook na afloop van zijn Studium Generale dat hij had gegeven, wist de zaal stellig: Nederlanders zijn steeds sneller gaan praten. “Matthijs van Nieuwkerk werd erbij gehaald, de zaal leek het erover eens, ja, er wordt steeds sneller gepraat in Nederland, binnenkort komt de dag dat jongeren hun zin afhebben voordat ze hem begonnen zijn, dan is de taal een neutrino geworden.”

GEHOORBEDROG
“Maar ik kon weinig anders zeggen dan dat zoiets moeilijk te meten is: of men op de tv in de afgelopen 50 jaar wat sneller is gaan praten valt misschien nog te doen wanneer je voldoende oude opnamen vindt. Helaas is er heel veel weg van 50 jaar geleden. Maar hoe bepaal je hoe snel mensen vroeger spraken?” Een emeritus-hoogleraar medicijnen kwam na afloop met een suggestie. “Hij had onderzoek gedaan naar de werking van het oor en hij legde uit dat tijdens het ouder worden het gehoor gaandeweg trager wordt: de haarcellen die de luchttrillingen op moeten vangen worden strammer, en daardoor worden klanken die elkaar snel opeenvolgen minder makkelijk te onderscheiden. Het is nooit echt onderzocht, zei de heer, maar het ligt voor de hand dat de gedachte dat iedereen sneller gaat praten gehoorbedrog is: naarmate we ouder worden luisteren we langzamer.”

NIET STRAM
Blijkbaar bestond het gehoor van Marc van Oostendorp vooral uit ouderen. De haarcellen in de oren van de medewerkers bij Reëlle zijn nog niet zo stram. Toch praten we in een rustig tempo. Kwestie van rekening houden met elkaar!

Lees hier zijn hele column


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer lezen over de werking van het gehoor?
blokje Je zegt minder dan je denkt
blokje Hoe verstaan we elkaar in een drukke kroeg?
blokje Ervaar het zelf: doe de hoorscan!

REACTIES

Waarom mensen sneller praten als je ouder wordt

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE