REËLLES NIEUWS

Neem je gevoelens serieus!

Gevoel sterker dan ratio!

Gevoel sterker dan ratio!

Onze emoties en intuïtie vertellen ons meer dan we denken. Uit een studie van Michael Pham van Columbia Business School bleken emoties en intuïtie betere voorspellers dan onze rationele denkwijze!

Onze emoties worden vaak beschouwd als irrationele ballast. Maken we een fout, dan wijzen we naar onze kortzichtige gevoelens. Verschillende recente onderzoeken geven echter aan dat onze gevoelens en intuïtie complexe beslissingen kunnen nemen. Gevoelens zouden geschikter zijn voor bepaalde taken dan ons denkproces. En dus in werkelijkheid een vorm van hoge intelligentie!

KRACHT VAN EMOTIE EN INTUÏTIE
Met zijn studie toont Pham de intellectuele kracht van emoties en intuïtie. Hij vroeg studenten voorspellingen te doen over het weer, over de winnaar van de zangwedstrijd ‘Idols’ en de winnaar van de voorverkiezingen van de Amerikaanse Democraten in 2008. Wat bleek: studenten die het meeste vertrouwen hadden in hun emoties deden betere voorspellingen dan de rationele studenten. Pham noemt dit: het emotioneel orakeleffect.

GA AF OP JE GEVOEL
De verklaring: ons emotionele, onbewuste deel van de hersenen kan enorme hoeveelheden informatie tegelijk verwerken, maar de ratio kan maar vier zaken tegelijk tegen elkaar afwegen. Elk gevoel is een soort samenvatting van informatie die onbewust door onze hersenen wordt verwerkt. Dus als we een voorspelling willen maken over iets dat erg ingewikkeld is, dan kan die emotionele informatie heel belangrijk zijn.

ONDERBUIKGEVOELENS?
Hoe zit het dan met onderbuikgevoelens? Het is niet slim om elke emotie die we aanvoelen blindelings te vertrouwen. Emotie levert alleen bruikbare informatie op als we de relevante kennis al onbewust bezitten. Vertrouw dus vooral op je gevoelens bij onderwerpen waar je al het een en ander van af weet. Emotie is niet alwetend maar ook niet dom: het is een imperfect orakel.

Lees het hele artikel


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer artikelen lezen waar je wijzer van wordt?
blokje Schaam je! Dat is goed voor je
blokje Doe mij een paar slechte eigenschappen!
blokje Je brein vormt je 'zijn'

REACTIES

Neem je gevoelens serieus!

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE