REËLLES NIEUWS

Koraal Groep tekent levensverhaal cliënt op

Uit huis geplaatst

Uit huis geplaatst

“Ik was acht toen ik uit huis werd geplaatst. Mijn ouders brachten mij naar de Stenen Trappen, een internaat in Roermond. Ik wist toen nog niet dat ik nooit meer ‘gewoon’ thuis zou wonen. Dat ik nooit meer echt deel zou uitmaken van ons gezin van vader, moeder en twee oudere zussen.”

Zo begint het verhaal van Florian. Florian werd als jongen van acht uit huis geplaatst. Hij woonde veertien jaar in Gastenhof, een instelling van De Koraal Groep. In het boek Uit huis geplaatst vertelt Florian zijn levensverhaal. Over zijn jongste jeugd, zijn jaren in het internaat en zijn leven daarna.

LASTPAK
Florian was als kind, zoals hij het zelf omschrijft, een lastpak. “Ik trok andere kinderen aan hun haren, maakte speelgoed kapot en was druk.” Op school werd hij steeds weggestuurd en ook thuis waren er problemen. Zijn ouders kunnen hem moeilijk in de hand houden en hij krijgt te maken met jeugdzorg en wordt uit huis geplaatst.

TWEE WERELDEN
Daar krijgt Florian structuur en een opleiding. Zijn ouders en twee oudere zussen ziet hij om het weekend. In het begin was het erg wennen in het internaat. Het is er soms niet prettig omdat hij weinig privacy heeft en zich aan strikte regels moet houden. Thuis heeft hij veel vrijheid. Florian noemt dat zelf “leven in twee werelden.”

LIEFDESVERDRIET
Uit huis geplaatst laat zien dat Florian en andere internaatskinderen geen probleemjongeren zijn, maar mensen met wensen en gevoelens die iedereen heeft. Zo volgt hij een opleiding, krijgt hij een baan en heeft hij ook vriendinnetjes. Zijn gedragsproblemen zorgen soms wel voor problemen, ouders van vriendinnetjes accepteren hem soms niet en als het uit gaat, heeft Florian daar flink last van. Maar kennen we niet allemaal liefdesverdriet?

ZIJN OUDERS
Florians relatie met zijn ouders blijft moeizaam. Zijn moeder slikte veel medicijnen en dronk veel alcohol. Florian was haar lieveling, terwijl zijn zussen het huishouden draaiend hielden. Vader was er weinig omdat hij voor het gedrag van zijn vrouw en Florian vluchtte in zijn werk en hobby, het repareren van auto’s. Uiteindelijk sterft Florians moeder als ze 48 jaar is. Florian vindt het jammer dat zij daardoor veel mooie dingen in zijn leven niet heeft mogen meemaken.

MOOIE DINGEN
Mooie dingen maakt Florian namelijk ook mee. Hij haalt zijn diploma, gaat steeds zelfstandiger wonen en vindt prettig werk als schilder. Ook ontmoet hij een vrouw en krijgt hij een dochter. Kortom, het leven lacht hem toe. Tot hij een auto-ongeluk krijgt. Hij kan zijn werk niet meer blijven doen. Hij zit niet bij de pakken neer en krijgt uiteindelijk een baantje bij de instelling waar hij zo lang cliënt was.

GEZIN
Met het verhaal Uit huis geplaatst hoopt Florian zijn verleden af te sluiten. Zijn levensverhaal is opgetekend door Mehlika Schopen van de Koraal Groep. Dat verhaal wordt afgesloten door een mooie brief van Sabine, Florians vrouw. Florian is voor haar “een normaal persoon,” net als zijzelf. Het ongeluk zorgde voor spanningen, maar Florian leert hierdoor naar anderen kijken. Dat was moeilijk voor hem, maar zijn relatie is er een stuk sterker door geworden. Ze krijgen nog een dochter waardoor hun gezin compleet is.

Reëlle vindt dit een mooi initiatief. Het is namelijk het eerste boek van een serie waarin de Koraal Groep cliënten uitnodigt om hun levensverhaal te vertellen.

Dit boek zelf lezen?


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer ervaringsdeskundigheid?

blokje Ervaring hebben ≠ ervaringsdeskundigheid
blokje
Kracht van kwetsbaarheid

REACTIES

Koraal Groep tekent levensverhaal cliënt op

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE