REËLLES NIEUWS

De wereld in kleur beleven

Welke kleur?

Welke kleur?

Zie jij kleuren als je leest of naar muziek luistert? Dan heb je waarschijnlijk synesthesie. Hersenwetenschapper Tessa van Leeuwen, zelf synestheet, onderzocht hoe dit in de hersenen werkt.

Bij synesthesie neem je iets waar en daar komt dan een extra waarneming bij. Bijvoorbeeld het zien van kleuren terwijl je muziek luistert. De componist Olivier Messiaen omschrijft zijn synesthesie als volgt: “Als ik naar muziek luister, zie ik tegelijk kleuren die draaien, bewegen, zich vermengen, net zoals de klanken draaien, bewegen en zich vermengen.”

ALLEEN VOOR DE SYNESTHEET ZELF
Ongeveer één op de vier mensen heeft een vorm van synesthesie. Bijvoorbeeld het zien van een bepaalde kleur bij het zien van een letter of een cijfer. Er zijn testen om te zien of je synesthesie hebt. Je noemt de kleur die je ziet bij het lezen van een letter of cijfer. Na verloop van tijd wordt de test herhaald. Van Leeuwen: “Dan blijkt dat synestheten consequent zijn: de kleuren die zij noemen bij het zien van bepaalde letters blijven door de jaren heen hetzelfde.” Een andere test is het opnoemen van de inktkleur van een letter. Als de inktkleur anders is dan de synesthetische kleur, reageer je langzamer. Van Leeuwen concludeert: “Synestheten kunnen de kleur die zij zien dus niet onderdrukken.”

OOK IN HET BREIN
Van Leeuwen: “Synesthesie is ook in het brein te zien. Het kleurengebied van de visuele cortex wordt extra actief bij het zien van letters waarbij de proefpersoon kleuren ziet.” Zij zag ook hersenactiviteit in het integratiegebied, waar verschillende typen informatie met elkaar worden verbonden. Zegt dit onderzoek ook iets over mensen die geen synesthesie hebben? Van Leeuwen: “Synesthesie is een extreme vorm van normale waarneming. Onderzoek naar synesthesie kan ons helpen normale waarneming beter te begrijpen, en ons meer inzicht geven in de precieze vorm van samenwerking tussen hersengebieden.”

Lees hier het hele artikel
Doe de test. Ontdek of synesthesie hebt!


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer waarnemingen testen?
blokje Ben ik dyslectisch?
blokje Heb ik een kokervisie?
blokje Hoor ik wel goed?

REACTIES

De wereld in kleur beleven

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE