REËLLES NIEUWS

Documentaire met ervaringsdeskundigen in de psychiatrie

Boekenwijsheid of ervaringsdeskundigheid?

Boekenwijsheid of ervaringsdeskundigheid?

In de documentaire Gekkenwerk vertellen vijf psychiatrische patiënten en twee psychiaters hoe de psychiatrische zorg en behandeling wordt verbeterd door de inzet van ervaringsdeskundigen. Dat lukt steeds beter, de vraag naar ervaringsdeskundigheid neemt toe.

"Die psychose is een godsgeschenk voor mij geweest. Hoe ik het ook draai of keer … hoe pijnlijk het ook was. Ik hoop alleen dat er echt anders gekeken gaat worden naar psychosen."

HERSTEL, EMPOWERMENT EN ERVARINGSDESKUNDIG
Dit zegt ervaringsdeskundige Madeleine Prinsen in de eerste minuten van Gekkenwerk. De documentaire gaat over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE) van mensen met psychische problemen. Vijf HEE-medewerkers vertellen hun verhaal, afgewisseld met de visie van psychiaters op ervaringsdeskundigheid. Gekkenwerk toont het belang van ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie. Het voornaamste doel van de film en van de circa zestig HEE-medewerkers: het daadwerkelijk serieus nemen van psychiatrische patiënten.

MEER MENSENLIJKE BENADERING
De afgelopen jaren heeft het HEE-team zich ingezet voor een andere, meer menselijke benadering van patiënten door hulpverleners. Daarbij staat de kracht van mensen en hun ervaringen centraal. Hoogleraar en psychiater Jim van Os: "HEE heeft zich als een olievlek over het land uitgebreid met de boodschap: wij patiënten zijn er en wat wij weten is heel erg belangrijk voor jullie taak als hulpverleners."

HERKENNING EN HOOP
Gekkenwerk is bedoeld voor cliënten, hulpverleners, beleidsmakers en opleiders. Voor cliënten biedt het herkenning en hoop. Voor professionals en opleiders is het een instrument om de HEE-visie in hun praktijk te integreren. De documentaire draagt ook bij aan het ontkrachten van vooroordelen.

Lees het hele artikel


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer lezen over de kracht van ervaringsdeskundigheid?
blokje Als patiënt zie je hoe zorg beter kan
blokje Ervaring hebben ≠ ervaringsdeskundigheid
blokje 'Depressieve mensen maken betere keuzes'

REACTIES

Documentaire met ervaringsdeskundigen in de psychiatrie

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE