REËLLES NIEUWS

Schaam je! Dat is goed voor je

Niks om je voor te schamen!

Niks om je voor te schamen!

Door plaatsvervangende schaamte kunnen mensen sneller leren van de fouten van anderen. Bovendien kan schaamte sociaal gedrag stimuleren. Zo blijkt uit het promotieonderzoek van Stephanie Welten aan de Universiteit van Tilburg.

Iedereen heeft wel eens last van schaamte. Maar hoe werkt deze emotie, waarbij we soms het liefst door de grond zouden zakken? En waarom hebben we ook last van plaatsvervangende schaamte, als we zelf niets verkeerd hebben gedaan?

BEDREIGD ZELFBEELD
Welten toont aan dat schaamte draait om een bedreigd zelfbeeld, een slecht persoonlijk zelfbeeld of het beeld dat anderen van ons hebben. Zij onderzocht de werking van schaamte en vond dat schaamte ook voordelen oplevert. Schaamte is een van de meest negatieve emoties die je kunt ervaren, maar schaamte is ook een van de meest belangrijke emoties die sociaal gedrag stimuleren. Welten: “Een wereld zonder schaamte is als Idols zonder jury.”

PLAATSVERVANGENDE SCHAAMTE
Volgens Welten kunnen wij ons plaatsvervangend schamen als een groepslid zich schandelijk gedraagt. Dat gedrag kan dan een negatief effect hebben op onze reputatie. Bijvoorbeeld als Nederlanders zich in het buitenland misdragen. Maar wij kunnen ons ook plaatsvervangend schamen als wij ons inleven in de positie van een ander. Dit soort schaamte wordt vaak gevoeld voor vreemden en wordt veroorzaakt door een ingebeelde zelfbedreiging. Bijvoorbeeld als kandidaten bij Idols heel vals zingen.

POSITIEVE EFFECTEN VAN SCHAAMTE
Welten laat zien dat plaatsvervangende schaamte een nuttige ervaring is. Wij leren dankzij die plaatsvervangende schaamte sneller van de fouten van anderen, zonder zelf de fout te hoeven maken. Zij laat ook zien hoe het komt dat gewone schaamte ervoor zorgt dat mensen soms heel sociaal zijn. Welten: “Wanneer anderen weten dat een persoon zich ergens voor schaamt dan zal deze persoon zich socialer opstellen dan wanneer mensen het niet weten, zo blijkt uit mijn onderzoek.”

Schaam je niet, lees het hele artikel!


GERELATEERDE ARTIKELEN

Lees meer over menselijke emoties waarvan je wijzer wordt:

Blokje 'Depressieve mensen maken betere keuzes'
Blokje Introvert of extravert? Je woorden zeggen het

Blokje  Extraverte mensen zijn abstracter

REACTIES

Schaam je! Dat is goed voor je

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE