REËLLES NIEUWS

Sprakeloos

Wij zijn er stil van!

Wij zijn er stil van!

“Mijn lijf was al te oud toen ik u kreeg. We waren nog zo blij dat ge geen mongooltje waart, en nu dit. Het ergste wat een moeder kan overkomen.”

Aan het woord is de markante moeder van Tom Lanoye, schrijver van het Boekenweekgeschenk, bij zijn coming-out. In Sprakeloos schrijft hij over zijn jeugd én de aftakeling van zijn moeder, als zij na een beroerte een vorm van afasie krijgt waardoor haar spraakvermogen ernstig wordt aangetast. Tegenover deze ziekte zet hij dit boek: een taalvirtuositeit van protest tegen de dood van zijn moeder, tegen de stilte.

AMATEURACTRICE EN DRAMA QUEEN
De autobiografische roman gaat over zijn moeder als spil van het gezin, amateuractrice en drama queen. Over zijn kleurrijke jeugd in een volkswijk, zijn worsteling met de liefde, zijn rol als schrijver, zijn conflicten met de kleine moederdiva. Aardige anekdotes worden afgewisseld met minder prettige herinneringen, bijvoorbeeld aan zijn eigen coming-out, die vooral als een schande voor de familie werd ervaren.

REDDELOOS EN REDELOOS
Maar naast haar branie komt ook haar radeloosheid aan de orde als zij steeds minder in staat is te communiceren met wie haar lief is. De strijd die zij manmoedig voert en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat. En over de blijvende woede en pijn die dat oplevert. Zo beschrijft Tom zeer gevoelig zijn eigen onmacht en is Sprakeloos een boek over lijden en de onvermijdelijkheid van de dood. Over hoe achterblijvers zich vastklampen aan een herinnering als een hopeloos doekje voor een onstelpbaar bloeden.

UITBUNDIG EN MEESLEPEND
Het boek is een klaagzang én een lofzang. Tegenover de ontmenselijking in de kliniek, zet Tom het dagelijkse leven. Liefdevol, ontroerend, humoristisch en in een meeslepende stijl brengt hij een uitgebreid eerbetoon aan het kleurrijke Vlaamse leven. Hij brengt vooral ook een ode aan de taal, dat prachtige instrument dat we niet kunnen missen. Tenzij je wordt gedwongen, zoals de moeder van Tom. Als amateuractrice leerde zijn moeder hem wat schaamteloze uitbundigheid is. Zijn taalgebruik, uitbundig en meeslepend, neemt je onherroepelijk mee. Wie van taal houdt, wordt verliefd op dit boek. Nooit meer zwijgen, altijd schrijven, nooit meer sprakeloos.

SPRAKELOOS OP DE PLANKEN
Zelf de taal van Tom Lanoye meebeleven? Ga naar het theater! Op het eind van de Boekenweek, op 21 maart 2012, brengt Tom Lanoye Sprakeloos op de planken in Carré Amsterdam. In maart 2013 start een tournee langs Nederlandse schouwburgen.

 KLIM OOK IN DE PEN
Reageren op dit artikel? Lyrisch over een ander boek? Wij horen het graag van jou! Laat het ons weten. Jouw reactie belonen wij met een e-boek vol ervaringsverhalen.

Meer weten over deze bijzonder getalenteerde Vlaamse schrijver? Ga naar zijn website

Bekijk de boekvoorstelling Sprakeloos van Tom Lanoye


Bekijk een deel van Sprakeloos op de planken en beleef een voorproefje van de rijke taal uit het boek


GERELATEERDE ARTIKELEN

Meer boekrecensies lezen? Leef je ook eens in, bij mensen met Je meer inleven in mensen met beperkingen?

Blokje Hersenschimmen
Blokje Meisje met negen pruiken
Blokje Eigenhandig

REACTIES

Sprakeloos

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE