REËLLES NIEUWS

Hebben autisten ook moeite met verstaan?

Hoe goed hoor jij?

Hoe goed hoor jij?

Een autistische blogger vertelt hoe hij begint te twijfelen aan zijn gehoor. Haast iedere keer als zijn vriendin hem iets vroeg, antwoordde hij met ‘Sorry schat, wat zeg je?’.

Voordat hij gemerkt had dat zijn vriendin iets zei, had hij het begin van de zin gemist. Dit was voor hen allebei een lastige situatie. Dergelijke voorbeelden heeft de blogger meer. Om die reden liet hij zijn gehoor testen maar dat bleek in orde te zijn.

 

AUTISME

Pas toen hij te horen kreeg dat hij Asperger (autisme) had, werd het hem duidelijk. Asperger behoort namelijk tot de prikkelstoornissen. De hersenen van mensen met Asperger hebben moeite om de constante stoom aan prikkels te verwerken. Dit gold ook voor de blogger: hij sloot zich vaak af voor de meeste prikkels waardoor hij niet of te laat in de gaten had er tegen hem werd gesproken.

 

AANDACHT

Als zijn ouders tegen hem spraken, miste hij echter nooit het begin van de zin. Hoe kwam dat? Voor zijn ouders tegen hem begonnen te praten, riepen ze eerst zijn naam. Als ze zijn aandacht hadden getrokken, verstond de blogger zijn ouders prima.

 

TIP

De tip ‘Leg eerst contact,’ is dus niet alleen handig bij communicatie met slechthorenden. Ook autisten hebben er baat bij als je hun aandacht trekt voor je iets tegen hen zegt.

 Vraag jij iemands aandacht voor je hem of haar aanpreekt?

Lees het volledige verhaal


REACTIES

Hebben autisten ook moeite met verstaan?

Paul van der Werf (16 feb 2012)
Interessant. De tip kende ik natuurlijk al vanuit mijn slechthorendheid, maar iemands aandacht vragen voor je iets gaat zeggen werkt echt. Laatst las ik ergens dat mensen het horen als in rumoerige ruimtes hun naam genoemd wordt. Ook als ze daar niet op letten. Ze zijn dan ineens vol aandacht.

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE