REËLLES NIEUWS

Taal start na de geboorte

Ik ben al verder dan jij weet!

Ik ben al verder dan jij weet!

Hoewel de meeste baby’s hun eerste woordje rond één jaar zeggen, blijkt uit onderzoek dat ze direct na de geboorte al de taal en de grammatica leren! Ze luisteren intensief naar taal om zo woordpatronen te ontleden.

Vanaf het moment dat ze worden geboren zijn baby’s gericht op communicatie en zijn zij gemotiveerd om samen te werken. En ze kunnen geweldig goed luisteren!

ZOEKEN NAAR AANWIJZIGINGEN
Volgens Amerikaans wetenschapper Jill Lany zijn baby’s voortdurend bezig met het zoeken naar aanwijzingen voor taal in de geluiden die ze horen. “Door patronen in de taal kunnen baby’s verschillende soorten woorden onderscheiden, zoals zelfstandige naamwoorden en werkwoorden.” Deze taalpatronen gebruiken ze als aanwijzingen voor de nieuwe woorden waarvan ze pas later de betekenis leren.

VOORWERP OF HANDELING
“Kinderen van een jaar oud gokken waar een woord mee in verband staat of naar verwijst,” stelt Lany. De zin 'Het is een' wordt altijd gevolgd door een zelfstandig naamwoord. Het kind kent het woord niet, maar kan wel gokken dat het een voorwerp is. Hetzelfde geldt voor de zin 'Ik ben aan het'; hier volgt altijd een werkwoord of handeling. Rond de 15 maanden kunnen ze ook niet aangrenzende relaties en complexere grammaticale structuren onderscheiden.” Volgens Lany is dit de basis van het echte leren van woorden, dat rond de 17 maanden begint.

GRAMMATICA VOOR WOORDBETEKENIS
Baby’s ‘weten’ dus al dat een woord een zelfstandig naamwoord of een werkwoord is voordat ze de betekenis van het woord kennen. "We denken altijd dat grammatica pas ontstaat als we woorden leren, maar dit onderzoek laat zien dat de informatie die kinderen oppakken in hun eerste levensjaar een grote rol speelt bij de ontwikkeling van taal", zegt Jill Lany, wetenschapper aan de University of Notre Dame en directeur van het baby-lab waar ze onderzoek doet naar taalverwerving door baby’s.

Benieuwd naar het hele artikel?

Bekijk het filmpje over dit onderzoek


REACTIES

Taal start na de geboorte

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE