REËLLES NIEUWS

Openheid over dementie

Ik? Niet dat ik weet!

Ik? Niet dat ik weet!

De diagnose dementie roept vaak heftige emoties op. Els Derksen van de Radboud Universiteit in Nijmegen toont aan dat de diagnose kan worden besproken zonder dat de patiënt hier ernstige nadelen van ondervindt.

GEEN VERRASSING
Vooral huisartsen waren lange tijd terughoudend om de diagnose dementie aan hun patiënt mee te delen. Zij hadden het gevoel de patiënt meer kwaad dan goed te doen en de patiënt geen behandeling te kunnen bieden. Els Derksen in haar proefschrift: “Een diagnose dementie is voor de meeste patiënten en hun naasten geen verrassing, maar een bevestiging van hun vermoedens.”

OPEN COMMUNICATIE
Alzheimer Centrum Nijmegen ontwikkelde een programma waarin open communicatie over de diagnose dementie met de patiënt en zijn/haar naaste is onderzocht. Wat bleek: openheid heeft impact op drie domeinen: het besef van dementie, de relatie met de partner en de relatie met de sociale omgeving. Alleen al door de diagnose te weten, reageert de partner anders op het gedrag van de patiënt. Beiden vinden ook dat openheid in het contact met anderen hen helpt ermee om te gaan. En dat het gemakkelijker is om hulp te vragen als dat nodig is.

OP WEG HELPEN
Het doel van open communicatie is om tijdige diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met dementie te verbeteren. En om de patiënt en zijn/haar naaste na de diagnose op weg te helpen met het omgaan en accepteren van de diagnose en het in kaart brengen van hun behoefte aan zorg en ondersteuning. Derksen: “Bespreking van de diagnose is niet alleen het slot van de diagnostiek, maar ook de start van een begeleidingsproces. Mensen met dementie kunnen niet beter worden, maar we kunnen ze wel beter begeleiden.”

Ben ji open over je beperkingen? Wat levert openheid op?

Lees het hele artikel


REACTIES

Openheid over dementie

SCHRIJF EEN REACTIE

code
Klik hier als u de code niet kunt lezen.
Velden met een * zijn verplicht.
REËLLE TWITTERT
VOLG REËLLE